Klímaszerelés

klímaszerelés

LÉGKONDÍCIONÁLÓ (KLÍMA) SZERELÉSE, JAVÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

Az alábbi munkákat Budapesten és környékén 2 órán belüli kiszállással, 7 órától 20 óriág vállaljuk:

Javítás, hibaelhárítás gyorsszolgálat

A megfelelő karbantartás mellett ritkán fordul elő, hogy a berendezés meghibásodik, ám ez esetben is állunk rendelkezésre. Ilyenkor szakembereink megkeresik a hiba forrását, és a szükséges javítást, alkatrész cserét, stb. elvégzik. Gyakran a meghibásodás az elmaradt karbantartás miatt van - pl. a szűrők nem tiszták, hiányzik a gáz a készülékből, stb. Mi minden ilyen és bonyolultabb esetben segítünk megoldani megrendelőnk problémáját!

Időszaki karbantartás, tisztítás gyorsszolgálat

A klímaberendezéseket érdemes rendszeresen karbantartani. A karbantartás egy része a légjáratok, szűrők megtisztítása (szükség esetén a szűrők cseréje) – gombátlanítás /fertőtlenítés (ez elengedhetetlen egészségügyi szempontokból). A karbantartás során a vízelvezető tisztítása (szükség esetén), és a berendezés működésének ellenőrzés is megtörténik (pl. gázzal töltöttség szintje). A karbantartás elvégzésével elkerülhetőek a meghibásodás miatti leállások. Érdemes a karbantartást a téli vagy tavaszi időszakban megtartani, mivel így a nyári meleg időszakra már működésre készen áll a berendezés.

Hívjon bennünket – minden nap 7 órától 20 óriág állunk rendelkezésükre!

06 (30) 941-5503
06 (30) 754-8664

Épületgépész csapatunk légkondicionáló / klíma berendezésekkel kapcsolatos további szolgáltatásai:

Klíma beszerelés, installálás

A légkondicionáló berendezések felszerelése komplex feladat, mivel több szakmát is érint. Az összekapcsolt nagy rendszerek (fan coil) és a háztartásokban leggyakrabban használt split klíma berendezések telepítése is nagyjából azonos műveletekből áll, bár előbbi annyiban bonyolultabb, hogy ott egyszerre több egységet kell összekapcsoltan telepíteni.

Egyszerűbb megoldás az ablakklíma és a mobilklíma, bár hatásfokuk messze elmarad a fixen telepített split rendszereknél. A mobilklímák esetében is szükséges egy kültérre kivezető légcső installálása, melyet leggyakrabban az ablakon vágott lukkal vagy az ablakkereten keresztül lehet kivezetni. Az ablakklímák telepítéséhez a meglévő ablakot kell átalakítani úgy, hogy a berendezést az ablakban el kell helyezni, és a fennmaradó részt leválasztani, újraüvegezni.

A telepítések főbb munkafolyamatai:

Vízelvezetés tervezése és kivitelezése

A fixen telepített berendezéseket érinti. A működés során a pára a gépben lecsapódik, ami akár 1 liter víz is lehet óránként. Ezt a vizet el kell vezetni. Ha a berendezés telepítését már az épület ki- vagy átalakításakor megtervezzük, akkor egyszerűen beköthető a csatornahálózatba. Utólagos telepítés esetén az esőcsatornába történő bevezetés szokott a leggyakrabban alkalmazott módszer lenni.

Elektromos szerelés

A gépek működéséhez elektromos áram szükséges. Az áramot a kültéri egységhez is ki kell vezetni, de a közvetlen megtáplálásra a beltéri egységhez van szükség. Utólagos telepítés esetén a legegyszerűbb megoldás a beltéri egység közelében levő földelt konnektor használata (ha a teljesítmény megfelelő), de technikailag a legbiztosabb megoldás, ha önálló földelt csatlakozást lehet kialakítani, mely a biztosítéktáblán önálló biztosítékhoz kapcsolódik.

Csövezés,készülék elhelyezése (lakatos és kőműves munkák)

A split klímák esetében a bel és kültéri egységek között a vízelvezetés és az elektromos kábelek mellett 1 speciális rézcső elvezetésére van szükség. Ezt az épület ki- vagy átalakításakor a falban, vagy az álmennyezet felett el lehet - és célszerű - vezetni, és így láthatóan csak beltéri egység kerül felszerelésre. Másik megoldás, hogy a csövek egy műanyag csatornába kerülnek, melyet a fal mentén kell vezetni.

Klíma berendezések ma már széles választékban kaphatóak, így kiválasztható, hogy a beltéri egység falra szerelt, vagy a plafonra szerelt egység legyen. Utóbbi álmennyezet esetén oldható meg. Mindkét fajta beltéri egységből különböző kinézetű (szín, forma) választható.

A kültéri egységek mérete a teljesítménytől függ. A külső egységet minden esetben falon kívül kell felszerelni a ház oldalfalára (konzolokra), vagy a tetőre. A legjobb olyan helyet kiválasztani, amit karbantartáskor és javításkor valahonnan el lehet érni, így a javítás olcsóbban és gyorsabban végezhető el.

A beltéri egység és a kültéri egység felszerelésekor figyelembe kell venni a 2 egység között lehetséges maximális távolságot, a magasság különbséget (utólag szerelés esetén célszerű, ha egy vonalban vannak, így a vízelvezetés és a 2 egység összekötése ugyanazon kábelcsatornában megoldható.

Ezen felül a beltéri egység tekintetében figyelembe kell venni a tér jellegét, amit a berendezésnek hűtenie kell, és úgy kell azt elhelyezni, hogy a legoptimálisabban jusson el a hűtött levegő a területen, mert így gyorsabban és kevesebb energiával fogja a berendezés a teret lehűteni.

Egyes split klímaberendezések alkalmasak fűtésre is. Az alaptípusok csak 4-5 fok felett, de akadnak olyanok is amelyek -5 fok alatt is működnek. A coil rendszerek abban az esetben alkalmasak fűtésre, ha a rendszerbe melegvíz is bevezethető.

Referenciáink